menu

Nieuws

Actuele informatie en activiteiten

Green Wall in de Spinnerij

Farm2Future is een bedrijf van World of Walas dat zich focust op het ontwikkelen van systemen voor vers en gezond voedsel in steden door middel van geïntegreerde oplossingen. Er wordt nagedacht over productiesystemen voor voedsel, verspilling en het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. Vaagstukken rondom voeding en plaagbestrijding proberen we op een financieel, sociaal en ecologisch duurzame manier haalbaar te maken.

1

In de Spinnerij is onze collega Zilal Suleiman van Farm2Future druk aan de slag geweest met een simpele maar doeltreffende oplossing voor hergebruik en het vergroenen van ruimtes. Nabij het laboratorium in ruimte 1.28 heeft zij in samenwerking met de collega’s van de Spinnerij de “Green Wall’’ opgezet! Een prachtig product dat tot stand is gekomen door een hartverwarmende samenwerking.

2

De afgelopen weken is Zilal met het team druk bezig geweest met het opzetten van de Green Wall. Iedereen heeft op zijn of haar eigen manier een steentje bijgedragen aan het resultaat; een echte team effort dus!

3

De Green Wall bestaat uit een totaal van 112 gerecyclede plastic flessen die zijn gevuld met kruiden en planten zoals munt, tijm, aardbeien, basilicum, peterselie, sla en paprika. Overdag wordt de muur belicht door verlichting die speciaal is ontwikkeld voor de groei van de planten. Daarnaast wordt er een slim systeem aangelegd zodat de planten automatisch water krijgen.

4

Behalve de productie van voedsel en het verbeteren van het binnenklimaat, ziet het systeem, gemaakt door Zilal, er ook nog eens heel gaaf uit en wij zijn er dan ook maar wat trots op. Mocht je dus op de eerste verdieping zijn neem dan vooral eens een kijkje bij onze Green Wall!

Workshop TkkrLab: Lasercutter

Hcq89MAC_400x400

Op zaterdag 18 augustus kan je bij TkkrLab deelnemen aan de workshop: Lasercutter!

In deze workshop leer je met behulp van Inkscape een geschikt ontwerpen maken die je op een lasercutter kunt laten uitsnijden. Ze behandelen vooral de functies in Inkscape die voor het lasercutten van belang zijn. Na het volgen van deze workshop ben je zelfstandig in staat om zelf een ontwerp geschikt te maken voor een lasercutter en deze naar de lasercutter te sturen.

De workshop vindt plaats op zaterdag 18 Augustus (bij TkkrLab in ruimte 2.08), de kosten bedragen €25,- inclusief materialen en het gebruik van de lasercutter. Graag vooraf inschrijven en er zijn maximaal 10 plekken beschikbaar.

Voor meer informatie en om je in te schrijven: Klik op de link!

SMART Gebruikersbijeenkomst

 

basket-bicycle-bike-805303

Het is belangrijk om gezondere en duurzame alternatieven voor reizen te stimuleren. Om deze reden is op initiatief van Gemeente Enschede de SMART (Self-Motivated And Rewarded Travelling) app opgezet.

Deze app helpt je met het slimmer en bewuster reizen van, in en naar Twente. Door het duurzamer reizen zoals bijvoorbeeld te wandelen, met de bus te gaan of de fiets te pakken, verdien je punten waarmee je onder andere kan sparen voor korting bij verschillende ondernemers in Twente. Zo krijg je een punt per kilometer voor elke wandeling en fietsrit, maar kan je ook extra uitdagingen aangaan voor extra punten. In de tussentijd zorg je ook nog voor een positief effect op het milieu!

Op 12 juli vond in Spinnerij Oosterveld de gebruikersbijeenkomst voor de SMART app plaats. Gebruikers konden tijdens deze middag in contact komen met het team achter de app. Een gezellige middag waarbij geïnteresseerde gebruikers de ontwikkelaars het hemd van het lijf konden vragen en in gesprek konden gaan met verschillende experts:

Kees van der Neut:
Projectleider van de Gemeente Enschede over het hoe en waarom zij bezig zijn met deze app.

Marcel Bijlsma:
Directeur van ontwikkelaar Mobidot over alle technische aspecten van de app.

Tom Thomas:
Onderzoekers van de Universiteit Twente over de data die de app oplevert en de inzichten die ze daarmee krijgen.

Jenny Pierik:
Medewerker van de SMART Helpdesk over de manier waarop uitdagingen en beloningen in de app worden gemaakt.

Wij kijken terug op een gezellige middag waar geïnteresseerde gebruikers veel over SMART hebben geleerd, maar daarnaast ook diverse suggesties hadden voor de ontwikkelaars voor verdere verbeteringen.

Ben jij net als ons ook zo enthousiast geworden over deze app? Je kan deze gratis downloaden voor iOS of Android door te zoeken op SMART Mobiliteit.

 

Nieuwe collectie van Dieuwertje

Jannink hs-ks-ls

Als je jarenlang alleen maar schorten maakt, weet je wat mooi is. En praktisch.
Naast het maatwerk heeft huurder van Dieuwertje nu ook een eigen allround mini-collectie uit eigen atelier: ‘Jannink’, bestaande uit een halsschort, een lange sloof en een kort sloofje. Gemaakt van sterke worker’s denim, uit voorraad leverbaar en dus snel in huis. Met net zoveel aandacht en liefde gemaakt als het maatwerk. Voor wie op korte termijn een tof en zeer betaalbaar schort zoekt.

Concert in de Takelruimte

De Takelruimte is een geliefde ruimte voor het maken van foto’s en/of video’s. Maar wist je ook dat deze ruimte nog meer functies heeft?

Ruben_Sjors3132

Op 19 juni werd hier namelijk een bijzonder evenement gehouden. Voor het afstuderen aan het conservatorium ArtEZ Popacademie & MediaMusic, organiseerden de studenten Ruben en Sjors een ontzettend gaaf concert genaamd Druiprek XL. De avond stond in het teken van ravemuziek met synthesizers en gekke samples. Een gaaf thema met een geweldige sfeer wat natuurlijk heel goed samenging met de industriële look van de Takelruimte!

Tijdens deze avond zijn een paar unieke foto’s gemaakt die wij natuurlijk graag met je delen!Ruben_Sjors_3119

Cursus Git bij TkkrLab

github-octocat

In deze korte cursus leer je in een zeer korte tijd de basis functies van GIT en hoe je er adequaat mee omgaat. Je leert wat de termen tree, branch, head en tag zijn en hoe je bestanden kunt toevoegen, verwijderen en aanpassen. Daarnaast leer je samenwerken met anderen met behulp van GIT en uiteraard ook hoe je fouten kunt herstellen die er soms in kunnen sluipen.

Deelname is gratis, donatie wordt gewaardeerd. Aanmelden is niet nodig.

Datum : 23 juli
Tijd : 15:00-17:00
Kosten : Gratis, gift wordt gewaardeerd.
Adres : Spinnerij Oosterveld, Rigtersbleek-Zandvoort 10, Enschede, Lokaal 2.08
Telefoon : Martijn Zilverschoon 
06-43222764 of 06-10745590 (alleen bereikbaar indien zij geopend zijn)

International Earth Charter Day 2018

Vandaag, vrijdag 29 juni, is het weer International Earth Charter Day! Tijdens deze dag wordt de lancering van het Earth Charter document op 29 juni 2000 over de hele wereld gevierd. Ook bij de Spinnerij besteden wij hier natuurlijk graag aandacht aan.

DSC_0020

Het Earth Charter is een ethisch kader met principes en waarden die nodig zijn om een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld te realiseren. Het doel is om mensen te inspireren en een gevoel van wereldwijde onderlinge verbinding te creëren, waarin eenieder de verantwoordelijkheid draagt voor het welzijn van de mens, het leven op aarde en de toekomst van iedereen. Het is een hoopvolle visie en een oproep om tot actie over te gaan. Op de websites van Earth Charter Nederland of Earth Charter International kan je hier meer informatie over vinden!

Het motto van deze dag is “Embrace a Sustainable Lifestyle”, oftewel hoe pas je duurzaamheid toe in het dagelijks leven? Vanuit World of Walas en ook bij de Spinnerij besteden wij hier graag aandacht aan door te kijken hoe wij zelf meer duurzame oplossingen toe kunnen passen. Heb jij toffe ideeën over hoe wij de Spinnerij nog duurzamer kunnen maken? Laat het ons weten!

d9ff11b8-4642-4dd9-8b4c-c438da24656c

Daarnaast werd afgelopen 13 juni 2018 door World of Walas de #RadicalHope-beweging gelanceerd tijdens het Border Sessions Festival in Den Haag. Walas en partners willen een beweging starten die de urgentie en hoop op echte duurzame oplossingen verzamelt. Door het plaatsen van foto’s en video’s op social media over duurzame acties die direct van invloed zijn op de omgeving doe je mee. Laat zien dat duurzaamheid bij jezelf begint! Heb je dus ideeën voor duurzaamheid die je zelf met de wereld wil delen, of valt je iets bijzonders op; tweet jouw idee met hashtag #RadicalHope.

Social Ride Wielerstudio Zwolle

Ben jij een fan van de wielersport met grote waardering voor goede kwaliteit? Dan is Wielerstudio Zwolle waar je moet zijn! Roel van Wielerstudio Zwolle helpt jou bij het onderhoud, reparatie, bouw en aanschaf van jouw sportfiets. Hij heeft oog voor goede kwaliteit en persoonlijke aandacht staat hoog in het vaandel. Daar blijft het niet alleen bij, afgelopen 2 juni organiseerde hij namelijk de eerste Wielerstudio Social Ride!

IMG_1558

Tijdens deze dag werden de deuren van de studio geopend om gezamenlijk een rit te maken van ongeveer 70 kilometer. Vanuit de Spinnerij werd er een route gefietst door het mooie Twentse landschap, waarbij lokale sportheld Coen Telgenhof de kopman was. Ook Léon van Bon van het boek For the love of my bike was deze dag aanwezig. Met een opkomst van 30 personen was het, ondanks een klein beetje Hollands weer, een zeer geslaagde rit! Bij terugkomst werd iedereen opgewacht door goede koffie met appelgebak, verzorgd door een medehuurder van de Spinnerij, cateraar Appeltjes van Oranje.

Social Ride

Tijdens deze dag kon er een kijkje worden genomen in de keuken van Wielerstudio Zwolle. Roel presenteerde die dag een aantal nieuwe fietsen van de merken Dereas en De Rosa en er was gelegenheid om Zwift te testen en beleven. Zwift koppelt jouw fiets met een indoor trainingsuitrusting om zo een realistische tour te simuleren. De aanwezigen konden gedurende de middag kennismaken met Roel en zijn fantastische Wielerstudio. Deelnemers, bezoekers en betrokkenen ontzettend bedankt en hopelijk zien wij jullie snel weer bij Wielerstudio Zwolle! Binnenkort wordt er weer een Social Ride gepland. Volg hiervoor de wielerstudio via Instagram en Facebook of via de website www.wielerstudiozwolle.nl.

Social Ride (2)

CyberSaturday bij TkkrLab: Digitale zelfverdediging

TkkrLab CyberSaturday 16 juni CC-By-SA Xander Bouwman

16 juni CyberSaturday : Digitale zelfverdediging

Sinds 1 mei is de nieuwe WIV 2017 wet (beter bekend als sleepwet) in werking getreden. Hierdoor loop je meer kans afgeluisterd te worden door (buitenlandse?) overheidsdiensten. Door middel van diverse technieken kun je de impact hiervan beperkt houden en bescherm je ook jouw online privacy.

Op deze middag gaan we na een korte introductie over privacy en de werking van internet praktisch aan de slag. Neem jouw laptop mee en we gaan samen diverse tools installeren om jouw online privacy te beschermen.

Deze workshop is geschikt als introductie privacy tot gevorderd gebruik, we zullen groepjes maken afhankelijk van jouw ervaringsniveau.

Voor meer informatie zie:
https://tkkrlab.nl/wiki/CyberSaturday_:_Digitale_Zelfverdediging

Inschrijven is gewenst maar niet verplicht. Dit kan via email naar bestuur@tkkrlab.nl of via meetup https://www.meetup.com/tkkrlab/events/250946678/

Datum : 16 juni
Tijd : 14:00-17:00
Benodigdheden : Jouw eigen laptop waar je normaal op werkt.
Kosten : Gratis, gift wordt gewaardeerd.
Adres : Spinnerij Oosterveld, Rigtersbleek Zandvoort 10, Enschede, Lokaal 2.08
Telefoon : 06-10745590 (alleen bereikbaar indien we open zijn)

De Spinnerij Pubquiz

IMG_4116-2

Afgelopen donderdag 19 april organiseerden de huurders Alludens en Code Rehab in Spinnerij Oosterveld De Spinnerij Pubquiz! Van 17:30 tot 20:00 konden de huurders van de Spinnerij met hun team deelnemen aan deze leuke avond en meestrijden voor de eeuwige roem. Tijdens de verschillende rondes konden de teams de vragen beantwoorden die werden gesteld door de quizmaster. De onderwerpen liepen uiteen van muziek tot geschiedenis, waaronder natuurlijk ook een ronde met historische vragen over de Spinnerij.

IMG_4117-2

Een geslaagde avond met muziek, gezelligheid, heerlijk eten en drinken van Appeltjes van Oranje en prachtige gin tonics van BarEntertainment. Wij willen alle aanwezigen dan ook van harte bedanken voor hun enthousiaste deelname en wij zien jullie natuurlijk graag terug bij een volgende Pubquiz!

IMG_4113-2